Hvem er Eufemia

Søm har fulgt meg som en rød tråd gjennom livet!

Da jeg flyttet i kollektiv på 70-tallet, begynte jeg å sy klær av skinnrester fra møbelindustrien. Jeg fikk raskt bestillinger, og sammen med en venninne satt vi hjemme på Kampen og sydde.

Etter reising i Europa og Asia på 80-tallet, startet jeg mitt første firma, Studio Paradise, sammen med søstrene mine. Skinn var superhot, og konseptet var butikk og verksted hvor vi sydde skinnklær på bestilling. Det var på denne tiden jeg ble kjent med Toril Grue, og vi fant hverandre i felles interesser for naturmaterialer, farge og form. Etter at jappebølgen var over, la vi ned butikken.

Både Toril og jeg var opptatt på hver vår kant med faste jobber en stund etter dette, og vi ble begge mødre på begynnelsen av 90-tallet. Vi hadde likevel sporadiske stunts og visninger, hvor vi forente Torils strikk og min skinnproduksjon. Jeg flyttet til Ekebergskrenten ovenfor Gamlebyen, og kapret etter hvert et fantastisk butikklokale på St. Halvards plass. Samtidig ble jeg agent for finske Kultaturve; superspennende stoffer, garn og kleskolleksjon med 50% ull og 50% torv. Dette var en gammel teknikk, hvor det ble brukt overskuddsmateriale fra veksttorv industrien. I dag er det ikke mye igjen av denne industrien av miljøhensyn, men på 90-tallet var det et stort miljøprodukt. Jeg kombinerte disse stoffene med skinn, og uttrykket ble ganske rått. Da jeg kalte butikken og verkstedet for Eufemia, ble jeg overveldet av responsen til alle ildsjelene som jobbet for å framheve middelalder arven i Gamle Oslo. Eufemia ble dronning da hun giftet seg med Håkon V Magnusson i 1299. Hun var fyrstedatter fra Rügen i Tyskland, var godt skolert, og tok med seg nye holdninger og kultur fra Europa. Oslo hadde sin storhetstid under deres ledelse. I dag har hun fått navnet sitt på paradegaten i Bjørvika.

 

Med det nye årtusen kom etableringen av flere og flere nettbutikker, og jeg la ned Eufemia butikken i 2004. Jeg gikk over til å bygge opp en netthandel selv, som jeg har den dag i dag.

Året er 2020, og Korona pandemien kom brått over oss. Jeg spurte meg selv: «Hva kan jeg gjøre, hvis hele verdensøkonomien faller sammen»? Svaret ble å dra ned stoffer og skinn fra loftet, og produksjonen kom i gang hjemme. Jeg skjønte raskt at det trengtes et lokale, og Toril var ikke vond å be. Villull og Eufemia ble etablert på et loft i St. Halvards gate 33. Vi fant et spennende og ungt miljø rundt Fuglen Coffee Roasters, og dette passet oss perfekt! Her finnes bevisste mennesker som tar ombruk og miljø inn i sitt arbeidsliv, og det gir utrolig optimisme i en utfordrende tid for verden.

I 2022 kom behovet for et lokale på bakkeplan for å nå ut til flere. Jeg ligger nå i Schweigaards gate 61 i Gamle Oslo. Toril jobber delvis hjemmefra, men vi vil fortsatt samarbeide i forskjellige prosjekter. For oppdaterte åpningstider; gå inn på Eufemias Studio på FB, og følg meg gjerne der. Instagram: eufemiasstudio